A-Om-HUNG

A három értékes pirula


A három értékes pirula bevétele Tenzin Wangyal Rinpocse tanításában megjelenő metafora, melynek egyik alapja a Kilenc Tisztító Légzés . A kilenc tisztító légzéssel folyamatosan tisztítjuk a három csatornát, melynek során eltávolítjuk a bennünk lévő akadályokat, elzáródásokat. A légzőgyakorlat után belepihenünk a gyakorlat keltette elnyugododttságba, vagyis belépünk a benső menedékbe a Három Kapu egyikén. Az első kapu, melyen keresztül belépünk a benső menedékbe, a test elnyugodottsága. Tenzin Rinpocse ezt nevezi a fehér pirula bevételének. A második kapu, melyen keresztül beléphetünk a benső menedékbe, a beszéd csendje. Ez a piros pirula bevétele. A harmadik kapu, melyen keresztül beléphetünk a benső menedékbe, a tudat teressége. Ez a kék pirula bevétele.

A három pirulát napjában többször is be tudjuk venni. Adjunk magunknak többször egy nap legalább öt perces szüneteket, amikor is "bevesszük" a három pirulát. Különösen fontos erre emlékeznünk, ha zaklatottak vagyunk vagy megpróbáltatáson megyünk keresztül. Ám ahhoz, hogy ez hatékony ellenszerré váljon az ilyen időszakokra, akkor kell elsajátítanunk, ezt a módszert, amikor nyugodtak vagyunk.

A gyakorlatok végzéséhez javasoljuk Tenzin Wangyal Rinpocse A szakrális test felébresztése és A fényességes tudat felébresztése című könyveinek tanulmányozását, melyben Rinpocse részletes és mélyreható tanítást nyújt a gyakorlatokról.