Tenzin Rinpocse


Masters

Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse a Ligmincha Intézet alapítója és szellemi vezetője. Széles körben ismert könyvek szerzője, mélyen tisztelt és szeretett tanító, akinek számos tanítványa van szerte a világon. Folyékonyan és jól beszél angolul, így az ősi tibeti tanítások mély bölcsességét, érthető és világos stílusban képes átadni, hozzáférhetővé tenni oly módon, hogy a nyugati emberek könnyedén fel tudják használni ezeket mindennapi életükben.

Gyermekkora


Khyun Tul Rinpocse

Tenzin Rinpocse az indiai Amritsar-ban született 1961-ben, nem sokkal azután, hogy szülei - 1959-ben a Kínai Kulturális Forradalom idején - elmenekültek Tibetből. Tenzin Rinpocsét tíz éves korában szerzetessé avatták a Menri Kolostorban, mely az indiai Dolanji mellett található. A kolostor vezető tanára, Lopön Sangye Tenzin Rinpocse, ismerte fel őt a híres Khyung Tul Rinpocse újratestesüléseként, aki híres meditáció mester, tanító és gyógyító volt, és aki a 20. század közepén hunyt el.

Az ifjú Rinpocse

Rinpocse 13 éves korától gyakorolja a  dzogcsen-t, a Bön és a Buddhizmus tibeti mestereitől egyaránt kapott tanításokat. Bön mesterei, Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima, Lopön Sangye Tenzin Rinpocse, Lopön Tenzin Namdak Rinpocse és Geshe Yungdrung Namgyal voltak. Tenzin Rinpocsét, teljesen fiatal felnőtt koráig, fiaként nevelte Lopön Tenzin Namdak Rinpocse, akit ma a Bön hagyomány legmagasabb rangú tanítójaként tisztelnek, és aki egyben Tenzin Rinpocse eredet mestere is. Tenzin Wangyal Rinpocse 1986-ban fejezte be, azt a 11 évig tartó képzést, melynek révén a Bön Buddhista szentiratok, a Bön Buddhista filozófia és vita tudományának beteljesített tudósává vált. A Menri Kolostor Dialektikus Iskolájában végezte hagyományos tanulmányait, ahol gese fokozatot ért el, ami a nyugati egyetemeken a filozófiai doktorátusnak felel meg.

A képzés befejezte után Tenzin Rinpocsét a Library of Tibetan Works and Archives alkalmazta Dharamsalában (India). Ugyanebben az évben Őszentsége a XIV. Dalai Láma kinevezte Rinpocsét, hogy képviselje a Bön hagyományt a Tibeti Száműzetésben lévő Kormány tibeti küldöttei között.

Tanításai nyugaton


Tenzin Wangyal Rinpocse azon első tanítók közé tartozik, akik elhozták a nyugati világba a Bön értékes tanításait. Chögyal Namkai Norbu Rinpocse dzogcsen mester, 1988-ban meghívta Tenzin Rinpocsét Olaszországba tanítani, melynek révén több alkalma nyílt, hogy Nyugat-Európa különböző helyein is tanításokat adjon. 1991-ben Tenzin Rinpocse Rokefeller Ösztöndíjat kapott a Rice Egyetemtől, Huston-ban (Texas). Ott folytatta kutatásait, melyek a korai Bön tantra istenségei és a korai Tibeti Buddhista hagyományok közötti kapcsolatra irányultak. 1993-ban egy második Rockefeller ösztöndíjat is elnyert, amikor a Rice Egyetem ismét meghívta, hogy tanítson a tavaszi félév során.

Tenzin Rinpocse úgy döntött, nyugaton marad, hogy az ősi Bön hagyományokat átadja a nyugati tanítványoknak. 1992-ben megalapította a Ligmincha Intézetet (Charlottesvile, Virginia, USA), non-profit szervezetként, azzal a céllal, hogy megőrízze Tibet és Zsang Zsung ősi tanításait, művészetét, tudományát és irodalmát a jövő nemzedékei számára.

Yongdzin és Tenzin Rinpocse

1994-ben ösztöndíjat kapott a National Endowment for the Humanities nevű intézettől, hogy a Bön hagyomány logikai és filozófiai oldalát kutassa. E kutatás eredménye a 2006-ban megjelent publikáció Unbounded Wholeness: Dzogchen, Bon and the Logic of the Nonconceptual (Oxford University Press, 2006), ami Anne Carolyn Klein együttműködésével jelent meg, aki a Rice Egyetem vallási tanulmányok fakultásának vezetője. 1994-ben Tenzin Rinpocse megjelent a Dicovery Channel-en, ahol tanítást adott a tibeti álomjóga gyakorlat főbb elveiről, mely első része volt egy három részes sorozatnak: "Az álom ereje" címmel

Családi élet


2004 tavaszán Tenzin Rinpocse házasságot kötött Cering Wangmo-val, Lama Khyimsar Rinpocse hugával. (Lama Khyimsar Rinpocse a Pungmo Gon és a Lhari Nyiphug kolostorok hagyományainak vonaltartója, és a tibeti Yungdrung Bön Institute alapítója, az Egyesült Királyságban). 2005 őszén megszületett fiúk, Szenge. A Wangyal család jelenleg a kaliforniai San Francisco-ban, az öböl környékén él.

A Wangyal család

Jelenlegi tevékenységek


Rinpocse továbbra is a Bön Buddhista hagyomány megőrzésének szenteli munkásságát, melynek során elvonuló központokat, gyakorlócsoportokat hoz létre - szerte a világon; szentiratokat fordít, könyveket publikál, valamint hiteles élő tanításként mutatja be a Bön-t a nyugati tanítványoknak. Rendszeresen tanít az USÁ-ban, Mexikóban, Közép-, és Dél-Amerikában, Ázsiában, és Európa több országában, köztük Magyarországon is. 2015-óta minden évben megtiszteli a magyar közösségget és a Bön iránt érdeklődőket, hogy Budapestre látogat és tanítást ad számukra. 2008-ban az európai nyári elvonuláson Buchenau-ban (Németország) Rinpocse bejelentette a Lishu Intézet megalapítását. Nem sokkal ezt követően - 2010-ben - létrehozta a The 3 Doors (A 3 Kapu) programot. Kreatív munkásságának legutóbbi eredménye a CyberSangha®.

Rinpocse folyamatosan azon dolgozik, hogy miként teheti egyre szélesebb körben elérhetővé ezeket az ősi bölcsesség kincseket. Vezető szerepet játszik abban, hogy a modern technológiát a lehető legteljesebben felhasználja a dharma tanítására. 2009-óta ingyenes webcastokat ad, beleértve Facebook oldalát is, melyen 2016-óta közvetíti tanításait. 2010.-től kezdődően az online kurzusok számos válfaját teszi elérhetővé a Ligmincha Learning -en és a GlideWing Production -on keresztül. Több száz órányi rögzített anyag található korábbi tanításairól a Ligmincha YouTube csatornáján és az Ocean of Wisdom weboldalon.