Geshe Yungdrung Gyatso


Gese Gyatso

Geshe Yungdrung Gyatso a Wilgában (Varsó mellett) lévő Csamma Ling Elvonulóközpont rezidens lámája.

Geshe Gyatso 1980-ban született a nepáli Dolpo régióban, a dolpoi Samling Bön Kolostor szomszédságában lévő Bicher faluban. E kolostort a kiváló Yangton mester, Yangton Gyaltsen Rinchen, alapította, aki a Zsang Zsung Nyen Gyü hagyományvonal egyik kiemelkedő tanítója.

Geshe Gyatso édesapja Nagpa volt, vagyis világi bön gyakorló, aki ezenkívül a tibeti gyógyászat doktoraként jeleskedett. Édesanyja mai napig a Nyingma hagyományt gyakorolja. Anyakönyvezett neve Tsewang Gyatso, ám jelenlegi nevét – a Yungdrung Gyatso-t - akkor kapta, amikor letette szerzetesi fogadalmait Őeminenciája Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse előtt, aki a bön hagyomány legidősebb és legkiemelkedőbb tanítója.

Geshe Gyatso 9 éves koráig szülőfalujában, Dolpo-ban élt. 5 éves korától nyáron idejét juhok és jakok társaságában töltötte, míg télen általában édesapjával volt a kolostorban. Ott tanulta meg a tibeti írást és olvasást, mantrákat recitált, néha pedig segített édesapjának cok felajánlást készíteni. 9 éves korában édesapja elvitte Kathmandu-ba, ahol az első szerzetesek egyike lett, akik a Triten Norbutse Kolostorban tanultak.

A kolostorban, reggelente a többi szerzetesnövendékkel együtt szútra, tantra és dzogcsen  tanításokban részesült, melyeket Őeminenciájától, Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocsétől kapott, délutánonként pedig írni és olvasni tanult. 1994-ben befejeződött az új, tágas templom építése, ekkor meghívták Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima Rinpocsét a templom felszentelésére. Ekkor Geshe Gyatso, nagyjából 100 másik szerzetessel együtt, elkezdte tanulmányait a dialektikus iskolában.

Geshe Gyatso gese képzése 1994-ben kezdődött a Triten Norbutse Kolostorban és 2009-ben kapta meg gese (doktori) diplomáját, mely a legmagasabb elérhető fokozat a kolostori képzésben.  Ezt követően részt vett egy 100 napos elvonuláson, ahol Cá Lung és Trul Khor gyakorlatokat gyakorolt mesterei felügyelete alatt.

Olyan fontos feladatokat is ellátott, mint az Orvostudományi Iskola igazgatójának-; és a Triten Norbutse "Drepoi Beltam" című magazinjának egyik szerkesztői tisztsége. Ezenkívül, munkásságával segítette a Dolpo régióban lévő Tashi Namgyal Kolostor újáépítését is.

Gese Gyatso Dolpo-ban

A Triten Norbutse Kolostorban végzett tanulmányai során két alkalma is nyílt Európába látogatni, amikor a kolostorból Cham tánccsoportot küldtek Franciaországba, Olaszországba, Svájcba és Belgiumba. Miután megkapta a gese címet, Geshe Gyatso ismét meghívást kapott számos európai országból, köztük Németországból, a Cseh Köztársaságból, Ausztriából, Szlovákiából és Lengyelországból, ahol nyilvános előadásokat tartott és tanításokat is adott. Harmadik európai látogatás során 2013-ban egy hónapot töltött Ausztriában, ahol Bönpo tormákat mutatott be, szertartásokat vezetett és Cham táncot adott elő. Ezt követően folyamatosan járta Európát és tanításokat adott.

2010-ben és 2011-ben, a Triten Norbutse Kolostor vezetőségének tagjaként ismerkedett meg Tenzin Wangyal Rinpocsével, Rinpocse rendszeres kolostori látogatásai alkalmával. Később, mikor Geshe Gyatso Berlinben járt, ismét találkozott Tenzin Wangyal Rinpocsével, aki felkérte őt, hogy maradjon Lengyelországban és tanítsa a lengyel szanghát, illetve más európai szanghákat is. Geshe Gyatso 2015. januárban érkezett Wilgába, a Csamma Ling Elvonulóközpontba, majd 2015. márciusában hivatalosan is a Csamma Ling rezidens lámája (tanítója) lett.

Azóta sok tanítással és gyakorlással egybekötött elvonulásnak adott helyet Wilga és több lengyel város is. Geshe Gyatso-t gyakran kérik fel szertartások végzésére.