Ligmincha Magyarország


A Ligmincha Magyarország a Ligmincha International tagjaként a tibeti bön buddhista hagyomány Tenzin Wangyal Rinpocse által képviselt átadási vonalához tartozik. Elsődleges cél, hogy Rinpocse tanításait széles körben elérhetővé tegye a magyar érdeklődők számára, ezzel segítve őket, hogy felismerjék lényegiségük határtalan természetét, valamint a bön buddhista hagyomány a 21. században való fennmaradásának támogatása.

Ligmicha Logo

A Ligmincha International nevét Zsang Zsung ősi királyságának Ligmincha királyi dinasztiájáról kapta. Úgy tudjuk, ez a királyság a mai Tibet észak-nyugati részén helyezkedett el. A Ligmincha pecsét külső körében található felirat a legutolsó Ligmincha király eredeti hivatalos pecsétjéről származik. Jelentése: "A létezés királya, kinek hatalma van a Három Birodalom felett." (Tib.:  Kham Csan pa szan lig zsi ra rcan). E körön belüli tűnik fel a lótusz öt szirma, mely az Ötféle Tudást ( rig-gnasz-lnga ) szimbolizálja, mely nélkül egy művelt emberi lény nem képes teljes életet élni. E körön belül található a nyolcágú csillag, amely a Bön Kilenc Útja közül a megvilágosodáshoz vezető nyolc okozati és gyümölcsöző ösvényét mutatja fel. A pecsét közepén látjuk a tibeti "Á" betűt, mely a kilencedik ösvényt jelöli, az Önfelszabadulás Végső Ösvényét, a Dzogcsent, a Nagy Tökéletességet.

Ligmincha Magyarország Bön Buddhista Egyesület


A Ligmincha Magyarország - Bön Buddhista Egyesület a Tenzin Wangyal Rinpocse által 25 éve alapított Nemzetközi Ligmincha tagjaként a bön buddhista hagyomány élő megőrzését, valamint autentikus gyakorlását tűzte ki céljául, melyet Rinpocse útmutatásai alapján végez. Közösségünk a Jakab Katalin által elkezdett missziót folytatva végzi tevékenységeit, 2016 óta hivatalos egyesületi formában. Magyarországon jelenleg csak Budapesten található hivatalosan, Tenzin Wangyal Rinpocse áldásával és jóváhagyásával működő magyar Ligmincha közösség. Gyakorlatvezetőink (umdze) komoly képzési programban vesznek részt, hogy minél hitelesebben és rátermettebben vezessék a közösségi gyakorlatokat, valamint minél mélyrehatóbban tudják biztosítani a gyakorolni és gyakorlásukkal haladni vágyok számára a hagyományvonal erejét. E képzést a Nemzetközi Ligmincha biztosítja, Tenzin Wangyal Rinpocse felügyelete alatt. Ismerje meg a Nemzetközi Ligmincha és a Ligmincha Magyarország közötti kapcsolat meghatározását ( in English ). Egyesületünk törvényesen bejegyzett, ennek megfelelően alapszabályzattal rendelkezik.

  • Az egyesület nyilvántartási száma: 01-02-0016212
  • Statisztikai számjele: 18756713-9491-525-01
  • Az egyesület adószáma: 18756713-1-43
  • Az egyesület bankszámla száma: MagNet Bank 16200151-18532614
  • IBAN: HU40 1620 0151 1853 2614 0000 0000

Tevékenységeink


Tenzin Wangyal Rinpocse internetes tanításainak szinkrontolmácsolása, valamint tanítások elérhetővé tétele a közösség Facebook és YouTube csatornáján keresztül. Autentikus bön buddhista tanítók meghívása, tanítások/átadások szervezése. Tenzin Wangyal Rinpocse könyveinek fordítása és kiadása. Rendszeres közösségi gyakorlások szervezése.

Önkénteseink


Önkénteseink szabadidejükben végzik a közösségért végzett áldozatos munkájukat.