A Ligmincha Magyarországról


A Ligmincha Magyarország a Ligmincha International tagjaként a tibeti bön buddhista hagyomány Tenzin Wangyal Rinpocse által képviselt átadási vonalához tartozik. Elsődleges cél, hogy Rinpocse tanításait széles körben elérhetővé tegye a magyar érdeklődők számára, ezzel segítve őket, hogy felismerjék lényegiségük határtalan természetét, valamint a bön buddhista hagyomány a 21. században való fennmaradásának támogatása.

Ligmicha Logo

A Ligmincha International nevét Zsang Zsung ősi királyságának Ligmincha királyi dinasztiájáról kapta. Úgy tudjuk, ez a királyság a mai Tibet észak-nyugati részén helyezkedett el. A Ligmincha pecsét külső körében található felirat a legutolsó Ligmincha király eredeti hivatalos pecsétjéről származik. Jelentése: "A létezés királya, kinek hatalma van a Három Birodalom felett." (Tib.:  Kham Csan pa szan lig zsi ra rcan). E körön belüli tűnik fel a lótusz öt szirma, mely az Ötféle Tudást ( rig-gnasz-lnga ) szimbolizálja, mely nélkül egy művelt emberi lény nem képes teljes életet élni. E körön belül található a nyolcágú csillag, amely a Bön Kilenc Útja közül a megvilágosodáshoz vezető nyolc okozati és gyümölcsöző ösvényét mutatja fel. A pecsét közepén látjuk a tibeti "Á" betűt, mely a kilencedik ösvényt jelöli, az Önfelszabadulás Végső Ösvényét, a Dzogcsent, a Nagy Tökéletességet.

Ligmincha Magyarország, mint egyesület


A Ligmincha Magyarország - Bön Buddhista Egyesület, a Tenzin Wangyal Rinpocse által 25 éve alapított Nemzetközi Ligmincha tagjaként a bön buddhista hagyomány élő megőrzését, valamint autentikus gyakorlását tűzte ki céljául, melyet Rinpocse útmutatásai alapján végez. Közösségünk a Jakab Katalin által elkezdett missziót folytatva végzi tevékenységeit, 2016 óta hivatalos egyesületi formában. Ez a hivatalos egyesületi forma teszi lehetővé, hogy egyesületünk technikai számmal rendelkező vallási közösség. Ez azt jelenti, hogy a vallási közösségek részére felajánlható személyi jövedelem adó 1%-a közöségünknek is felajánlható. (Technikai számunk: 2329)

Magyarországon jelenleg csak Budapesten található hivatalosan, Tenzin Wangyal Rinpocse áldásával és jóváhagyásával működő magyar Ligmincha közösség. Gyakorlatvezetőink (umdze) komoly képzési programban vesznek részt, hogy minél hitelesebben és rátermettebben vezessék a közösségi gyakorlatokat, valamint minél mélyrehatóbban tudják biztosítani a gyakorolni és gyakorlásukkal haladni vágyok számára a hagyományvonal erejét. E képzést a Nemzetközi Ligmincha biztosítja, Tenzin Wangyal Rinpocse felügyelete alatt. Ismerje meg a Nemzetközi Ligmincha és a Ligmincha Magyarország közötti kapcsolat meghatározását ( in English ). Egyesületünk törvényesen bejegyzett, ennek megfelelően alapszabályzattal rendelkezik.

  • Az egyesület nyilvántartási száma: 01-02-0016212
  • Statisztikai számjele: 18756713-9491-525-01
  • Az egyesület adószáma: 18756713-1-43
  • Az egyesület bankszámla száma: MagNet Bank 16200151-18532614
  • IBAN: HU40 1620 0151 1853 2614 0000 0000

Tevékenységeink


Tenzin Wangyal Rinpocse internetes tanításainak szinkrontolmácsolása, valamint tanítások elérhetővé tétele a közösség Facebook és YouTube csatornáján keresztül. Autentikus bön buddhista tanítók meghívása, tanítások/átadások szervezése. Tenzin Wangyal Rinpocse könyveinek fordítása és kiadása. Rendszeres közösségi gyakorlások szervezése.

Önkénteseink


Önkénteseink szabadidejükben végzik a közösségért végzett áldozatos munkájukat.