Őszentsége a XIV. Dalai Láma üzenete


"A Bön hagyományt általában a Zsang Zsung királysággal fűzik össze, mely a Kailash hegy környékén és Tibet nyugati részén állt fenn, a hetedik században uralkodó Songtsen Gampo tibeti király uralkodásának idejéig. Mi, tibetiek, őseink törzsgyökeres vallását és kulturális hagyományát tiszteljük a Bönben, mely a tibeti életmód számos aspektusának forrása és megtestesítője. Mikor a buddhizmus a Hó Országába érkezett, a legtöbb tibeti buddhistává vált. Mindazonáltal, a Bön fennmaradt, és megtapasztalta a fejlődés különböző szakaszait, valamint az újraéledést; a tizenegyedik század óta, a kínai megszállásig az ország számos részén gyakorolták.

XIV. Dalai Láma

A bön hagyomány örökül hagyta filozófia oktatásának és gyakorlatának, a kolostori fegyelemnek, a szertartásnak és a meditációnak erőteljes örökségét a jelen nemzedék számára. E tradíció ötvözi az irodalmi tanulmány, a vibráló vita és a személyes elmélkedés kombinációját.

A bön kolostorok, szerzeteseik és lámáik (tanítóik) ugyanannyit szenvedtek a zűrzavartól, miután a kínaiak megszállták Tibetet, mint buddhista honfitársaik. Egy maroknyi odaadó tanító volt felelős a bön gyakorlók spirituális és kulturális átadásának megőrzéséért és továbbadásáért.

Itt az indiai számkivetettségben, Dolanji-nál a hegyekben (Himachal Pradash) a Bön gyakorló közösség megalapozott egy bázist, ahol nagy erőfeszítéseket tettek a Bön gyakorlók életmódjának megőrzésére. Hasonlóan a négy Tibeti Buddhista hagyományhoz, a Bön gyakorló közösség követeket választ a Tibeti Emberek Képviselőinek Gyűléseire.

14. Dalai Láma

A központi bázis a Tashi Menri Ling Kolostor, ahol a fiatal szerzetesek megkapják a teljes hagyományos képzést. A nyelvtan, az orvostan, az asztrológia és a költészet tanóráin kívül modern képzésben is részesülnek. Saját szememmel láttam, hogy a diákok remek lehetőségeket kapnak tanulmányaik folytatására és a szerzetesek nagyszerű nevelésben részesülnek. Ezért bármely támogatást szívesen fogadok, hogy továbbíthassam a kolostornak."

- Őszentsége a XIV. Dalai Láma