Tanítás a bön okozati járműveiről Choekhortshang Rinpocsétől


Online a Zoom-on 2023. január 8. 15:00 órai kezdéssel
A Ligmincha Olaszország szervezésében

Choekhorstsang-Rinpocse

Jungdrung Bön vagy az Örökkévaló Bön a világ egyik legősibb spirituális hagyománya, Zsang Zsung és Tibet őshonos vallása. Az eredete egészen 18 ezer évre nyúlik vissza, a Jungdrung Bön alapítójának, Buddha Tönpa Shenrab Mivocse tanításáig. Tönpa Shenrab számos tanítást adott a lények különböző képességeinek megfelelően.

A Bön Kilenc Útja magába foglalja ezeket a tanításokat, amelyeknek két ága van: A bön okozati járművei és az eredmény bönje.

A bön okozati járművei a gyógyításról, asztrológiáról, jóslásról és az elhunytak javát szolgáló rituálékról szóló tanításokkal foglalnak magukba. Ezek a módszerek négy részre oszlanak: a gyógyításról szóló tanítások, a különböző fajok közötti harmónia fenntartásának módszerei, a közösség védelmének módszerei és a temetési rituálék.

A bön okozati járműveinek felosztása:

Csasen Thegpa (phya gshen theg pa), “A jövendölés senjének az útja”. Ez az út tanításokat foglal magában a jóslásról, az asztrológiáról, a szerencsével kapcsolatos jövendölési rítusokról, orvosi diagnózisról, illetve jövendölést a halálról és gyógyulásról;

Nangsen Thegpa (snang gshen theg pa), “A látható világ senjének az útja”. Ez az út az alábbi rítusokat és rituálékat foglalja magába: 1) Sel szertartás, amely megtisztítja a morális szennyeződéseket és a tisztátalanság okozta elhomályosulásokat. 2) Lu-kiváltási rituálék a gonosz szellemek, akadályok és negatív energiák megbékítésére. 3) To-rítusok, amelyek a föld urainak, a nágák és hegyi istenek rosszindulatát és ellenségeskedését békítik ki.

Trulsen Thegpa (‘phrul gshen theg pa), “A varázslat senjének útja” Ez az út a test, a beszéd és a tudat védelmét szolgáló különféle meditációk és rituálék során vezet végig, amelyek magukban foglalják a jidamokat, mantrákat és imákat. Ez a tanítás felszabadításhoz vezeti azokat, akik a felszabaduláshoz szükséges tíz megfelelő tényezőivel bírnak (bsgral).

Szisen Thegpa (srid gshen theg pa), “A létezés senjének az útja”. Ez az út a halál természetének bemutatásával foglalkozik, a hirtelen halált követő köztes állapotban bolyongó tudatosságnak irányt adva, újra összekapcsolja a tudatot és a gondolatokat, valamint a karmikus nyomok megtisztításával a tudatot a tiszta földjére vezeti.

Rinpocséről

Geshe Nyima Woser Choekhortshang Rinpocse a Samling kolostorhoz közeli faluban született (Dolpo, Nepál) 1976-ban. A falujukban lévő Tashi Namgyal kolostor vezetői családjából kerülnek ki. Nyolc éves korában édesapja és nagyapja Indiába vitték, és felvételét kérték a Tibeti Központi Iskolájába (Dolanji, Himachal Pradesh, India), ahol modern képzésben részesültek, angolul, hindi és tibeti nyelvet tanult.

Yongdzin Rinpocsével

Amennyiben Rinpocsének személyes felajánlást, danát szeretnétek adni, azt a PayPal-en tehetitek meg a következő emailcímre küldve: geshechoekhortshang@gmail.com

Január 08. vasárnap
  • 15.00 - 16.15
  • 16.45 - 18.00
  • 19.00 - 20.15

Az esemény véget ért

A Zoom programot a következő oldalról lehet letölteni: zoom.us/download. Ha már rendelkezünk Zoom applikációval, célszerű a meditációhoz való csatlakozás előtt frissíteni, a technikai problémák elkerülése végett.