A lélek visszaszerzése


A Bön samanisztikus aspektusa különböző módjait foglalja magába, az egészségről és a jóllétről való felfogást, mely a föld-, a víz-, a tűz-, a levegő-, és a tér elem megértésén alapul. Ha az elemek kiegyensúlyozottabbak, nagyobb az ember jólléte: ha kevésbé kiegyensúlyozottak, erősebb a rossz közérzet. Ez igaz fizikailag, érzelmileg, pszichológiailag és szellemileg is. A lélek visszaszerzésének (la gu) és az életerő visszaszerzésének (ce gu) ősi samanisztikus szertartása, az elemek élő esszenciája - az elemi szellemek - meghívásának módszere, hogy kiegyensúlyozza és meggyógyítsa az egyént.

Az életerő az emberben lévő energetikai erők jelenléte. Úgy tartják, hogy egy traumatikus- vagy más sokkoló esemény okozhatja az egyén elemekkel való kapcsolatának elvesztését és ezáltal leverté válhat. A szertartáson és a meditációs gyakorlaton keresztül az ember visszahozhatja a pozitív minőségeket, melyek elvesztek vagy megerősítheti az önmagában vagy másokban meggyengült minőségeket.

További részleteket olvashatunk a természeti elemekről és a lélekvisszaszerzésről Tenzin Rinpocse a Gyógyítás formával, energiával és fénnyel: Az öt elem a tibeti Samanizmusban, Tantrában és Dzogcsenben (Bioenergetic Kiadó. Budapest, 2007.) és a Gyógyulás valódi forrása (Filosz Kiadó. Budapest, 2016) című könyveiben.