Gyógyítás formával, energiával és fénnyel

Gyógyítás formával, energiával és fénnyel


"A spirituális út gyakorlatai, ha helyes megértéssel és alkalmazással végezzük őket, eredményt hoznak. Az eredmények hitet adnak. Mikor a hit erős és a bizonyosságra épül, elősegíti a gyakorlást. A hit és a gyakorlás együtt bölcsességhez és boldogsághoz vezet. Őszinte kívánságom, hogy ez a könyv hozzájáruljon minden olvasója jóllétéhez és spirituális haladásához." Tenzin Wangyal Rinpocse

A tibeti hagyomány szerint az öt elem - a föld, a víz, a tűz, a levegő és a tér - minden dolog és folyamat lényegi alkotóeleme. Együttműködésük, illetve egymásra gyakorolt hatásuk tanulmányozása áthatja a tibeti ember gondolkodását. Az elemek megértése alkotja a gyógyászat, az asztrológia, a naptár és a pszichológia alapját.

A tibetiek az elemeket szentnek, a létezés alapvető erejének tartják. Minden ami az elemekből épül fel, szintén szent, így a külső világ és a test is. A külső és a belső elemek ugyanazon szent forrásból erednek. A nap melege és a szív melege nem minőségben, hanem csak mennyiségben különbözik egymástól. Az óceánok medrében ugyanaz a víz árad, mint testünkben. Húsunkat a föld elem alkotja, s ez a hús egyszer visszaolvad a földbe. A tüdőnkben lévő levegő ugyanaz, mint amiben a madarak repülnek. A tér, melyben a világegyetem kiterjed és a tér, melyben a gondolataink jelenek meg, egyazon szent tér. Ezért az elemek megértése a spirituális gyakorlás kulcsát is jelenti.