Bardo


Benső nyugalommal és örömmel élni, békében meghalni


Online tanítás Choekhortshang Rinpocsétől


Online a Zoom-on. 2022. március 25. - 27.
A Ligmincha Magyarország társ-szervezésében

Choekhortsang Rinpocse

Benső nyugalommal és örömmel élni, békében meghalni. Nyugalmat és bensőséges kapcsolatot találni a haldoklás folyamatával. Az élet értékes, mindamellett a folyamatos változások láncolatából áll. A változásokkal harmóniában élni, a változást az élet természetes részeként elfogadni a kulcs ahhoz, hogy benső nyugalomban éljünk, nyugalommal és bensőséges viszonnyal fogadjuk a tényt, hogy minden életet átalakít a végső változás - a haldoklás.

A haldoklás kényszerű változás, ám mi nyugatiak hajlunk rá, hogy tagadjuk és tabuként a szőnyeg alá söpörjük a haldoklást. Ha így teszünk, nem csak a természetes változásokkal való-, hanem magával az élettel való harmóniát is elveszítjük. Így elveszítjük a jelenben lét jótéteményeit és felkészületlenül érkezünk a haldoklás átalakulásához. Legyünk jelen saját halálunkban, legyünk jelen szeretteink halálában. A Bön ismereteinek és módszereinek gazdag tárházát bölcsen használhatjuk fel a végső pillanatban. Choekhortshang Rinpocse elvezet minket a tanításokon és a meditáción keresztül, hogy a szívünkhöz és a megvalósításhoz vezető ösvényként fogjuk fel a halált.

Rinpocséről

Choekhorstsang-Rinpocse

Geshe Nyima Woser Choekhortshang Rinpocse a Samling kolostorhoz közeli faluban született (Dolpo, Nepál) 1976-ban. A falujukban lévő Tashi Namgyal kolostor vezetői családjából kerülnek ki. Nyolc éves korában édesapja és nagyapja Indiába vitték, és felvételét kérték a Tibeti Központi Iskolájába (Dolanji, Himachal Pradesh, India), ahol modern képzésben részesültek, angolul, hindi és tibeti nyelvet tanult.

A program (magyar idő szerint)

Március 25. péntek: Bevezető rész
Március 26. szombat
Március 27. vasárnap

Az esemény véget ért

A tanítás a Zoomon lesz követhető. A regisztráció során megadott email címre küldjük a Zoom csatlakozáshoz szükséges linket.

A Zoom programot a következő oldalról lehet letölteni: zoom.us/download . Ha már rendelkezünk Zoom applikációval, célszerű a meditációhoz való csatlakozás előtt frissíteni, a technikai problémák elkerülése végett.