Az Öt Elem


Bolygónk élő, mint ahogy szent is. És a föld, víz, tűz, levegő, tér öt eleme nem csak természeti források, hanem az élő világegyetem alapvető aspektusa is. Valójában, minden, amit az ember tapasztalhat - a fizikai érzékeléstől kezdve az érzelmekig, a leggyorsabb gondolatokig - az ennek az öt elemnek az egymásra hatásából áll össze. Az elemek nem csak a durva, fizikai szinten léteznek, hanem számos finom szintű formában is. És minden egyes szintnek különböző minőségei és hatásai vannak.

Fizikai szinten, globális környezetünk folyamatos pusztítása és szennyezése, súlyosan felborítja az egyensúlyt, és felbosszantja a természet szellemi lényeit, melyek a betegségek széles skáláját, energetikai zavarokat, és mentális akadályokat okozhatnak. A természeti elemek kiegyenlítésével, összhangba hozzuk a velük és a világgal való kapcsolatunkat.

Energetikailag, az elemek az őseredeti energia alapvető aspektusai. Mint ilyen, az öt elem lényeges szerepet játszik a spirituális, az érzelmi, és a pszichológiai jóllétben. Például, a túl sok föld elem tompulttá, álmataggá, vagy lustává, ugyanakkor a túl sok levegő (szél) elem intellektuálisan szétszórttá, vagy érzelmileg ingataggá tehet minket. Viszont, ha a föld kiegyensúlyozott bennünk, az segít, hogy kapcsolódva, biztonságban és magabiztosnak érezzük magunkat; ugyanakkor a szél energia helyes irányba terel minket életünk ösvényén.

A tudat szintjén, az elemi esszenciák tiszta fény formájának visszaszerzése és a hozzájuk való kapcsolódás segíti a kontemplatív meditációs gyakorlatot. Például, a víz elem nyugalmat és örömöt ád a nyitott éber-tudatosság megtapasztalásához; amikor is teljesen kibontakozunk a spirituális gyakorlatban, ez a tükörszerű bölcsesség.

Részletesen olvashatunk az öt elemről Tenzin Wangyal Rinpocse Gyógyítás formával, energiával és fénnyel című könyvében.

Az Öt Elem