Nemzetközi Ligmincha téli elvonulás a Zoom-on


Zsang Zsung Tapasztalati Átadás Első rész: Ngöndro

GESHE CHOEKHORTSHANG RINPOCSÉVEL és GESHE YUNGDRUNG GYATSOVAL


A tervek szerint az elvonulás élő magyar szimultán fordítás mellett követhető, valamint az előkészítő gyakorlatok magyar nyelvű segédanyagai is rendelkezésre fognak állni.

A magyar résztvevők számára további kedvezményt kaptunk a Nemzetközi Ligminchától, így a 6 napos elvonulás 95USD. Regisztrációnál a következő diszkontkód: HU95.Azt a 95USD ajánlást a 6 napra kihívást jelentő számotokra, de a részt vennétek és további előnyöket szeretnék kérni, akik angolul írják meg az egyiket, jelölték azt az egészet, ami a tudós ajánlatok tartalmazzák, és a leírást miért kell kérniük és további kedvezmények: sr .office @ ligmincha.org

Az elvonulásról

A Zsang Zsung Tapasztalati Átadás, a Jungdrung Bön dzogcsen tanítások központi eleme, például a Nemzetközi Ligmincha a Serenity Ridge-i elvonulóközpont éves téli elvonulásának szervezeti meg. Idén decemberben, egy új öt éves ciklus veszi kezdetét, az első részét a Ngöndro, vagyis az alapvető gyakorlatok, amelyek megalapozzák a dzogcsen ösvényén való haladásunkat. Az elvonulás mindenki számára elérhető lesz a Zoom-on.

A dzogcsent a legmagasabb szintű tanításnak tartják a Bönben és a Tibeti Buddhizmusban. A dzogcsen feltárja a valóságot, az ént is, mely eredendően tiszta, teljes és tökéletes. Itt nincs szükség az átalakításra (mint a tantrában) vagy a lemondásra (mint a szútrában), csak van arra, hogy felismerjük, ami valódi. Ily módon, szenvedésünktől függetlenül szabadul fel, és megvilágosodott természetünk spontán nyilvánul meg. A nézet, a gyakorlás és az életmód, mind az önfelszabadításon alapul, ami mindent megcsinál, hogy minden, ami a tapasztalatok felkel, úgy létezzen, ahogy éppen van: mohóság nélkül, viszolygás nélkül, vagy a fogalmi tudat részletesen való elveszítés nélkül.

Ez év decemberi elvonulást Geshe Choekhortshang Rinpocse vezeti, ő kalauzol minketa tanításokban, Geshe Yungdrung Gyatso pedig a meditációs gyakorlatokat vezeti majd. A Ngöndro tanítások megalapozása a dzogcsen ösvényére való rálépést. A tanítás Első részén, vagyis a Ngöndron való részvétel, előfeltétele a tanítási cikluson való további részvételén, amely a következő években folytatódik. 2021 decemberében, a második részben Tenzin Wangyal Rinpocse tanít majd minket. A Ngöndro teljes útmutatást ad arra, hogy miként szelídítsük meg, tisztítsuk meg és tökéletesítsük szenvedő tudatunkat a kilenc gyakorlaton keresztül. Habár a gyakorlatokat, például a Ngöndro-t alkotják, előkészítő vagy alapozó gyakorlatoknak nevezik, erősen miattuk sok gyakorlónak változik a fő gyakorlat. A Ngöndro felöleli a megszabadulás teljes ösvényét, gyakorlatai pedig egy életen át elkísér minket.

A gyakorlat hármas felosztása:

A Ngöndro magában foglalja a gyakorlatok háromszor hármas felosztását, vagyis együttvéve kilenc gyakorlatot alkot.

Az első hármas megszelídíti a gyakorló tudatát:

 • A szív megnyitása gurujógával
 • Elmélkedés az állandótlanságon
 • Vétkek beismerés

A második hármas megtisztítja a gyakorlót:

 • A bódhicsitta kibontakoztatása (legvégső együttérzés)
 • Oltalomért folyamodás és a nagylelkűség beteljesítése
 • Mandala felajánlás
 •  

A harmadik hármas beteljesíti a gyakorlót:

 • Tisztítás mantra által
 • Az illuzórikus test felajánlása cok-ként
 • Áldások kérése
 •  

Mindenkit szeretettel meghívunk, hogy vegyen részt e különleges elvonuláson, mindazon gyakorlókat is, akik már megkapták az Első részt: a Ngöndro tanítását, egy korábbi ciklusban. Mindenki, aki részt vesz, a következő alkalommal, 2021 decemberében, részt vehet a Zsang Zsung Tapasztalati Átadás második részében Tenzin Wangyal Rinpocsével, amely szintén elérhető lesz online.

Programterv:

 • december 27. (vasárnap) –december 31. (csütörtök)
 • Január 1. (péntek)
A tanítókról

Geshe Nyima Woser Choekhortshang Rinpocse Prágában él, jelenleg egyetemi adjunktusként dolgozik a prágai Charles Egyetem Dél- és Közép-Ázsia Tanszékén. A nepáli Dolpo régióban született. 2008-ban szerezte meg a geshe fokozatot az Észak-Indiában található Menri Kolostorban. Abban az időben Őszentsége a 33. Menri Trizin titkáraként, és három évig a Menri kincstárnokaként teljesített szolgálatot. Choekhortshang Rinpocse több akadémiai kutatást folytatott, számos konferencián vett részt, közreműködött tibeti tudományos publikációkban, valamint könyvek szerkesztésében és kiadásában is részt vett. 2017-ben a Prágai Charles Egyetemen megkapta a doktori diplomáját. Rendszeresen ad tanításokat a Ligmincha szangháinak. A Ligmincha Magyarország meghívására már számos tanítást adott a magyar gyakorlóknak.

Geshe Yungdrung Gyatso a Ligmincha Lengyelország rezidens lámája, a Chamma Ling Lengyelország elvonulóközpontban, a Varsóhoz közeli Wilgában. Nepálban a Dolpo régióban született, 2009-ben szerezte meg a geshe fokozatot a nepáli Triten Norbutse kolostorban. Ez idő alatt ellátogatott Európába, a csam táncokat bemutató csoport tagjaként. Miután megszerezte a geshe fokozatot, ismét meghívták több európai országból, ahol nyilvános előadásokat és tanításokat tartott, Bönpo tormákat készített, szertartási és csam táncokat vezetett. A Triten Norbutse Katmandun, Nepálon kívüli vezetőségének tagja volt. 2015-ben Tenzin Wangyal Rinpocse meghívására Lengyelországba érkezett, hogy a Chamma Ling hivatalos rezidens lámája legyen. Európaszerte ad tanításokat.

INFORMÁCIÓ ANGOLUL:   https://ligmincha.org/.../winter-retreat-experiential.../