Tulku Podme


Tulku Podme

Tulku Podme Jigme Tenzin - Jorge René Valles Sandoval néven született, 1996. augusztus 17-én a Mexikóban lévő Chihuahua-ban - akit Lopön Sangye Tenzin Rinpocse (1917-1978), a kiváló Bön mester reinkarnációjának tekintenek.

Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse csak néhány héttel Jorge René születése után tájékoztatta a gyermek szüleit, Caty és Jorge Valles-t, hogy Jorge René Lopön Sangye Tenzin megtestesülése, aki vezető tanárként szolgálta az Indiában lévő Menri Kolostort. (Rinpocse 1995 szeptemberében a Valles házban tartózkodott, amíg tanításokat adott Mexikóban, és akkor egy erős kapcsolatot érzett a családdal.

Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima Rinpocse, a 33. Menri Trizin (Menri Apátja) és a Bön hagyomány szellemi vezetője, azt követően hamarosan alátámasztotta ezt, azzal, amit saját álmaiból és más jelekből kapott, teljesen világos volt, hogy az ifjú Jorge René, Lopön Sangye Tenzin Rinpocse újratestesülése.

1997 májusában, Őeminenciája Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse, a Bön hagyomány legidősebb tanára, ellátogatott Mexikóba, hogy találkozzon az ifjú tulku szüleivel és beszélgessen velük a néhai Lopön Sangye Tenzin életéről, valamint, hogy elmondja nekik mennyire fontos törődni az újratestesült gyermek fejlődésével és megóvásával.

Még azon év júliusában, Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima találkozott az ifjú Jorge René-vel Santa Fe-ben (Új Mexikó), hogy áldásaiban és imáiban részesítse az egész Valles családot.

Egy évvel később, 1998 júliusában az első találkozás Tulku Jorge René és Yongdzin Tenzin Namdak között Santa Fe-ben történt meg. Szintén jelen volt Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse, a Khatmandu-ban (Nepál) lévő Triten Norbutse Kolostor apátja, és Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse is.

Tulku Podme Jigme Tenzin

Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima, a Dolanji-ban (India) lévő Menri Kolostorban, 1999 decemberében, trónra emelte Tulku Jorge René-t, és Őszentsége adta az ifjú Jorge-nek, a Podme Jigme Tenzin nevet is. 2001. január 1-én a Khatmandu-ban (Nepal) lévő Triten Norbutse Kolostorban, Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse, Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse, és Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocse szintén trónra emelte őt, az egész közössége és a nyugati gyakorlók előtt.

Azután, Tulku Jorge René rendszeresen töltött időt és kapott tanításokat a Triten Norbutse Kolostorban (Katmanduban) és a Menri Kolostorban (Dolanji-ban). Mexikóban lévő szülővárosában szintén kapott dharma tanításokat különböző tanítóktól, mint Geshe Yungdrung Gyaltsen, Geshe Nyima Oser és Lama Kalsang Nyima.

2008 augusztusától 2009 júniusáig, Tulku Jorge René 11 hónapot töltött a Menri Kolostorban, tanítója Geshe Yungdrung Tsultrim gondoskodása és irányítása alatt. Az azt követő három évben, Geshe Yungdrung Tsultrim több hónapot töltött Chihuahua-ban és dharma tanításokat adott az ifjú tulkunak.

2000 óta, Tulku Jorge René részt vesz a Serenity Ridge-ben (Shipman, Virginia) lévő Ligmincha Intézetben tartott Nyári Elvonulásokon. A Ligmincha Mexico által szervezett legtöbb elvonuláson és szemináriumon szintén részt vesz, csatlakozva Geshe Tenzin Wangyal Rinpocséhez, Lopön Tenzin Namdak Rinpocséhez, és Khenpo Tenpa Yungdrung Rinpocséhez.