Trul Khor


A Trul Khor, vagyis "mágikus mozgás", a jóga egy jellegzetes tibeti gyakorlata, mely egybeolvasztja a légzést, az éber-tudatosságot és a fizikai mozgást. Ellentétben az indiai stílusú jógával, melyben a gyakorló a test pozitúráját tartja ki, míg a légzés áramlik, a trul khor gyakorlója a légzést tartja vissza, míg a test mozog. A vitális légzés harmonizálásával és vezetésével a test fizikai és energetikai kiterjedésén keresztül a trul khor képes eltávolítani a gyakorló testében, energiájában és tudatában régóta meglévő blokkokat. Ez a tisztítás segíti az éber-tudatosság spontán felkelését a formális meditáció során és a mindennapi életben is.

A Ligmincha sok helyütt nyújt lehetőséget, hogy hozzájussunk a trul khor-hoz való útmutatáshoz.

Tenzin Wangyal Rinpocse a következőket mondja a trul khor-ról: "Ez egy csodálatos gyakorlat, különösképpen a modern társadalomban megélt életünk stresszének kézbentartásához és kezeléséhez. Erővel bír a tudat és a test energiáinak kiegyensúlyozásához és óriási segítséget nyújt meditációs gyakorlatunkban.

Részletes útmutatást találhatunk a trul khor-ról Dr. Alejandro Chaoul Tibeti jóga az egészségért és a jóllétért című könyvében. A mozgások bemutatására szolgál az alábbi videó (a videó megtekintéséhez kattintson a "Megtekintés a YouTube-on" feliratra):

A tibeti jóga az egészségért és jóllétért-könyv
Trul Khor gyakorlat