Tönpa Senrap Miwocse

Tönpa Senrap Miwocse (a legfőbb tanító) Kuntu Zangpo nirmánakája alakja, vagyis kisugárzás-teste (tulku). Ő a Bön hagyomány alapítója.

Békés megjelenésű, egy békességes istenség 13 díszével ékesített. Jobb keze jobb térdén keresztül van kinyújtva, melyben egy jungdrung-ot (szvasztika), az örökké való igazság szimbólumát. Bal keze az ölében pihen, tenyere felfelé fordítva, meditációs tartásban.

A Bön törnénet szereint, Tönpa Senrap megközelítőleg 18.000 évvel ezelőtt született, egy királyi családba, Olmo Lungring-ben, egy tiszta földön, Nyugat-Tibetben, amiről úgy tartják, hogy Tatzik része. 31 éves korában lemondott királyságáról, és szerzetes lett, majd kilenc év után elérte a buddhaságot, aztán keresztül-kasul bejárta az országot a Bön tanításait terjesztve és különféle szertartásokat bemutatva. Egy alkalommal ellátogatott Zsang Zsung királyságába, ami most Nyugat-Tibet. Abban a régióban ott adott először Bön tanításokat, ahol ezek a tanítások gyökeret vertek és azóta is - a mai napig - virágoznak. Feleségei és gyermekei szintén fontos szerepet játszanak a Bön történetében.