Rob Patzig, a Nemzetközi Ligmincha elnökének levele

Kedves Ligmincha Szangha!

Rob Patzig

A Ligminchában sokat gondolunk a kiterjedt családunkra, a szanghára. Mindenkiért szóló közös imánk az, hogy a Jungdrung Bön gyakorlatai erőt adjanak nektek ebben a turbulens időszakban. A COVID-19 megannyi fizikai, mentális és gazdasági kihívást okoz világszerte és mindez mindannyiunkat különféle és tartós módon érint.

 

A Ligmincha alapvetően újratervezte működését, annak érdekében, hogy minél több támogatást nyújthasson a gyakorlóknak a társadalmi távolságtartás és betegség idején.

Az alábbiakban néhány dologról szeretnék Nektek beszámolni, amivel jelenleg foglalkozunk, illetve és ezeknek a folytatásához kérem a segítségeteket.

Először is, Tenzin Wangyal Rinpocse úgy döntött, hogy “hallgat az univerzum egyértelmű üzenetére” és így a visszavonulásának nagy részét 2020-ban tölti, nem pedig 2021-ben, ahogy azt korábban bejelentette.
Rinpocse szinte minden Európába tervezett tanítását lemondta, és most azon dolgozunk, hogy a 2020-ra tervezett tanításokat és elvonulásokat átütemezzük ( A 2020 szeptemberben tervezett budapesti elvonulás Rinpocsével 2021 szeptember 3-4-5-én lesz megtartva!) . A Ligmincha rezidens lámáinak és tanítóinak az elvonulásainak megszervezésével is várunk még világszerte.

 

Mindezek ellenére a Ligmincha új és izgalmas módon bővíti tevékenységét. Mint sokan mások, mi is azon dolgozunk, hogy a technológiát gyorsan és tartósan integráljuk a szervezetünkbe.

 

Rinpocse április 3–5-én tartotta meg az első háromnapos online elvonulást kaliforniai otthonából, innen mindannyiunkat elért a saját otthonunkban, összesen 15 országban. Nem is képzelhettük, hogy végül milyen sikeres és erőteljes lesz ez az elvonulás. A technológia és az elkötelezett szanghatagok segítségével képesek voltunk gyorsan megszervezni az élő eseményt, 9 nyelv egyidejű fordításával, rugalmas árakkal, hogy mindenki, aki szeretett volna, részt vehessen. 903 ember regisztrált az elvonulásra és 710-en vettek részt minden egyes tanítási részen. Ez sok-sok ember odaadó és lelkes munkájának volt köszönhető. Azt tervezzük, hogy hamarosan további online elvonulásokat kínálunk nektek Rinpocsével és további tanítókkal.

 

Februárban indítottuk el a 24 órás Serab Csamma telihold gyakorlást, amelyre minden teliholdkor kerül sor. Az első részben több mint 1000-en vettek részt! Az első online zenei koncertre március 29-én került sor, öt – a világ több táján élő - zenész részvételével. A második koncert április 26-án volt és további is lesz májusban. Nemzetközi szangháink napi vagy heti rendszerességgel kínálnak online gyakorlási lehetőséget a zoom-on vagy a Facebook-on keresztül. Az online aktív országok között vab Argentína, Brazília, Kolumbia, Franciaország, Németország, Magyarország, Mexikó, Portugália, Spanyolország és az Egyesült Államok. Emellett természetesen Rinpocse Cybersanghájának a munkáját is támogatjuk, aminek köszönhetően folyamatos élő közvetítések érhetők el Rinpocse Facebook oldalán. Ezekről bővebbe a cybersangh.net oldalon tájékozódhattok.

 

Újabb online kurzusok vannak előkészítés alatt azok számára, akik szeretnének jobban elmélyülni bizonyos témákban. Alejandro Chaoul-lal a külső, belső és titkos Cálung tanfolyam hamarosan összeáll, és nyár elején indul majd. Tenzin Wangyal Rinpocse egy új Alvásjóga kurzust rögzített filmre, ez szintén idén a későbbiekben lesz elérhető.

 

Újabb eszközöket és berendezéseket használunk Rinpocse és további Bön lámák Serenity Ridge-ben tartott tanításainak a közvetítéséhez és rögzítéséhez. Így sokaknak lesz lehetősége, hogy az elvonulóközpont szent terébe belépjen és csoportosan csatlakozzon a gyakorláshoz. Újabb és jobb mikrofonokat, kamerákat, digitális közvetítési eszközöket szereztünk be, illetve szélessávú internetre álltunk át, hogy biztosítsuk a közvetítések megfelelő minőségét.

 

A programokat, a Serenity Ridge elvonuló központját, valamint a személyzet fenntartását továbbra is megoldjuk ebben a helyzetben, amikor az elmaradt elvonulások miatt bevételeink kiesnek. A nemzetközi Ligmincha bevételeinek közel 60 százaléka a Serenity Ridge-ben tartott elvonulásokból folyik be. Habár a tavaszi online elvonulás sikeres volt, a segítségeteket kell, hogy kérjük. Ebben az évben szinte teljes mértékben a felajánlásokból tudjuk csak a működésünket biztosítani.

 

Rendkívül nagy szükség van most a támogatásra, hogy fenntarthassuk, amit Rinpocse az elmúlt 28 évben felépített, illetve ahhoz, hogy tovább bővíthessük online lehetőségeinket, hogy a világ minden táján élő gyakorlókat támogatni tudjuk otthonukban.

 

Ezek a változások nem csak rövidtávra szólnak, hanem annak az újragondolását is jelentik, hogy milyen sokféle módon tehetjük elérhetővé a tanításokat és a támogatást mindenkinek és mindenhol.

 

Kérjük, segítsetek minket abban, hogy a tanítások folyamatosan elérhetőek legyenek, és nemcsak ezekben a kihívásokkal és bizonytalansággal teli időkben, hanem később is a jövő generáció számára. A felajánlások, különösen a havi, vagy negyedéves felajánlások hatalmas jótéteményt és segítséget jelentenek céljaink elérésben.

 

Végtelen hálával a tanítóinknak és ennek a gyönyörű szanghának,

 

Rob Patzig

 

a Ligmincha International elnöke