Pönlob Rinpocse


Trinley Nyima

Menri Pönlob Rinpocse 1962-ben, Nyugat-Nepál Dolpo régiójában, egy apró himalájai faluban született. A régi időkben, a Dolpo régió a Zsang Zsung Királyság része volt. A Dolpo régióban a mai napig fellelhetjük Zsang Zsung kultúráját és nyelvét. Van egy kis Bönpo kolostor Tsakha -ban, amit Tarzong Phuntsok Ling-nek neveznek. Pönlob Rinpocse a Yangton lámák híres családfájának tagja. A Yangton családfa visszavezethető Tönpa Serab Buddha idejére, több mint 18.000 évre. A Yangton lámák voltak Tibet ősi királyainak papjai. A Yangton nemzetség azután létesült, miután a kiváló gyakorló Yangton Sherab Gyaltsen, híressé vált a szútra, tantra és dzogcsen tanítások megértésének és kiválóságának megvalósításáról. Tanulmányain keresztül összeállította a dzogcsen tanítások esszenciáját és megalkotta a Dzogcsen Tapasztalati Átadás (Nyen-Gyü) tanításának első írott anyagát. 1107-ben ő vált a Bön Dzogcsen Tanítások átadásának egyedüli forrásává.

Pönlob Rinpocse 13 éves korában nagybátyja tanácsára három hónapos elvonulás sorozatra ment 1975, 1976 és 1977 folyamán. 1979 – ben Pönlob Rinpocse fivére, Lama Tashi elvitte Rinpocsét az indiai Menri Kolostorba. Az ottani tanulmányai a szútrára, a tantrára és a dzogcsenre összpontosult, valamint a szertartásokra, nyelvtanra, költészetre, asztrológiára, jóslásra, gyógyításra, thanka festészetre, mandalák és sztúpák készítésére. Pönlob Rinpocse 1989-ben szerezte meg gese diplomáját (doktori) a Bön Dialektikus Iskolában. Nem sokkal ezután Őszentsége a 33. Menri Trizin és Őeminenciája Yongdzin Rinpocse kijelölte őt A Bön Dialektikus Iskola Fő Instruktorának. 1992-ben további megtiszteltetésben részesült, amikor megkapta Pönlob címet, ami a második legjelentősebb pozíció a Menri Kolostorban.

Pönlob Rinpocse folytatja a tanítást a Bön Dialektikus Iskolában, ahol a tanítványok képzéséért felelős. Alkalmanként ellátogat a nepáli Dolpo-ba a kezdő gyakorlatokból átadást és a Bön vallás egyéb aspektusaiból tanításokat adni többezer világi, szerzetes és tantrikus gyakorlónak. Pönlob Rinpocse rendszeresen látogat el az Amerikai Egyesült Államokba és Európába, ahol örömmel ad szútra, tantra és dzogcsen tanításokat a nyugati gyakorlóknak. Pönlob Rinpocse 2011-ben testvérszervezetünk, a Jungdrung Ten Gye Dü De meghívására már Budapestre is ellátogatott, hogy tanítást adjon a magyar gyakorlók és a Bön tanítások iránt érdeklődők számára.