Khenchen Rinpocse


Khenchen Tenpa Yungdrung Rinpocse

Khenchen Tenpa Yungdrung Rinpocse a Kathmanduban (Nepál) lévő Triten Norbutse Kolostor "kiváló apátja" ( khenchen -je), amely a Tibeten kívüli két fő kolostor egyike. Khenchen Rinpocse 1969-ben született, Dhorpatan-ban, Nyugat-Nepál egy távoli térségében, amely helyet adott egy kis tibeti menekült telepnek és egy Bön kolostornak. A Dhorpatan-i telepet a Svájci Vöröskereszt segélyéből hozták létre, amely az egyik legkorábbi menekült tábora a száműzetésben élő tibetieknek, s melynek legtöbb lakosa Nyugat-Tibetből származó Bön gyakorló.

A Dhorpatan-ban lévő kolostor, a Tashi Gegye Thaten Ling, amely Kundun Sherap Lodroe, Menri 32. apátja alapított. Khenchen Rinpocse apja, Lama Tsultrim Nyima, megvalósított gyakorló volt, aki a Dhorpatan-i közösség jólétének és a Yungdrung Bön hagyomány fennmaradásának szentelte életét. Nagy veszteség volt Khenchen Rinpocsének, és a közösségnek is, mikor apja aránylag fiatalon elhunyt. Khenchen Rinpocse kifejezte háláját édesanyjának, Nyima Choedon-nak, aki évekig egyedül nevelte őt, apja halála után, és nagybátyjának is, aki először tanította a Bön Szentiratokból. Khenchen Rinpocse 11 éves korában, más diákokkal együtt csatlakozott Lama Sonam Gyaltsen Rinpocséhez, a Tashi Gegye Thaten Ling apátjához. A Bön szertartás szövegek és a tibeti kalligráfia kezdeti tanulmányainak befejezése után, másik három diákkal együtt, átköltözött a Dolanji-ban lévő (India) Menri Kolostorba, hogy további tanulmányokat folytasson. Hogy megérkezzen a Menri Kolostorba, a négy fiatal diák Lama Sonam Gyaltsen Rinpocsével és egy A-Gyam nevű férfivel együtt, nyolc napot töltött gyaloglással, majd további három napig utaztak busszal. Khenchen Rinpocse így emlékszik vissza: "Megérkezésünk a Menri Kolostorba nagyszerű lehetőség volt számomra, hogy láthassam Őszentsége Menri Trizin Rinpocsét és Yongdzin (Lopön) Tenzin Namdak Rinpocsét. Abban az időben szűkös anyagi keretek között egyszerű életet éltek, viszont nagy erőfeszítések megtételére kötelezték el magukat, hogy újra életre keltsék a Bön tanokat az egész világon."

Még abban a hónapban felvették Khenchen Rinpocsét és diáktársait a Menri Kolostor dialektikus iskolájába, ezzel kiegészítve a teljes diák létszámot 26-ra. A következő 13 évben, Khenchen Rinpocse és a többi szerzetes, a Bön teljes szútra, tantra és dzogchen filozófia rendszerét tanulmányozta; valamint az általános tibeti tudományokat, beleértve a tibeti nyelvtant, a költészettant, a fekete és a fehér asztrológiát, a szanszkrit nyelvtant, a szakrális geometriát, vagyis művészetet, és az általános tibeti gyógyászattant. Khenchen Rinpocse mélységes hálával emlékezik meg tanárárról, Gen Gyaltsen Choglekről - aki szeretetteljes Gen Samgha-ként ismert (vagyis "boldog szívű tanár") - és megjegyzi, hogy a tanárnak mérhetetlen kedvessége irányfényként szolgált diákjainak, és az ő sikerének. A nagyszerű gyakorló, Gen Gyaltsen Choglek 2002-ben hunyt el, Triten Norbutse-ben, a megvalósítás hihetetlen jeleinek kíséretében.

1986-ban, Khenchen Rinpocse elkezdte a filozófia és az általános tibeti tudományok tanítását a fiatalabb diákoknak. Ez alatt a 13 év alatt, ő is részt vett számos szertartásos ünnepségen, valamint kulturális és társadalmi tevékenységben. 1989-től 1992-ig könyvelőként, kincstárnokként, majd az iskola elnökeként szolgált, majd egy ideig a kolostor szertartás vezetőjeként és nevelő mestereként is. 1994-ben sikeresen befejezte a hagyományos 13 éves képzést, majd sikeres vizsgát tett a 10 napos záróvizsgán, és megkapta gese (doktori) diplomáját, Őszentsége a 14. Dalai Láma elismerésével együtt. Akkoriban 101 diákja volt a dialektikus iskolának. "Mindezt eredet mestereim, Őszentsége Menri Trizin Rinpocse és Őeminenciája Yongdzin (Lopön) Tenzin Namdak Rinpocse, valamint Geshe Yungdrung Namgyal és az összes többi tanárom végtelen kedvessége miatt sikerült elérni." - mondja Khenchen Rinpocse. "Az Ő szeretetük, védelmezésük, irányításuk és bölcsességük ajándéka nélkül, lehetetlen lett volna számomra, hogy olyan jó szerencsém legyen, hogy élvezhessem a kiváló Yungdrung Bön tanítások adományait."

Khenchen Tenpa Yungdrung Rinpocse

A diploma megszerzése után, Khenchen Rinpocse Kathmandu-ba ment, további tantra és dzogcsen tanulmányokat végezni, Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse irányítása alatt. 1996-ban Őszentsége a 33. Menri Trizin Rinpocse és Yongdzin Rinpocse, kinevezte Khenchen Rinpocsét a Triten Norbutse Kolostor pönlob-jává (első tanár). Annak ellenére, hogy ez egy váratlan és kihívásokkal teli feladat volt egy fiatal lámának, Khenchen Rinpocse azt mondja, hogy erősen érezte Őszentsége és Yongdzin Rinpocse áldásait, és lelkesen fogadta a lehetőséget, hogy szolgálhatja a Bön közösséget és az ősi tanításokat. Azóta Khenchen Rinpocse a Triten Norbutse Kolostorban tanít a Yungdrung Bön Felsőfokú Tanulmányok Akadémiáján, Yongdzin Rinpocse áldásai alatt.

2001-ben, Őszentsége a 33. Menri Trizin Rinpocse és Őeminenciája Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse, kinevezte Rinpocsét a kolostor khenpo -jának (apát). A Triten Norbutse Kolostort Őeminenciája Yongdzin Rinpocse alapította 1987-ben a Yungdrung Bön hagyomány megőrzésének és művelésének céljából. Ez a Tibeten kívüli két fő kolostor egyike, mely a Bön tanítások és hagyományok széleskörű spektrumának teljes és precíz tanulmányozását biztosítja. Ma, 170 rezidens szerzetes tanul és gyakorol ott.

1998-óta, Khenchen Rinpocse rendszeresen utazik szerte Európában és Amerikába tanításokat adni, melyek magukban foglalják az elvonulások vezetését Yongdzin Rinpocsével együtt. 2005-óta, Őeminenciája Yongdzin Rinpocse útmutatásával és a lelkes önkéntes bizottságok segítségével, Rinpocse felelősséget vállalt a Shenten Dargye Ling közösség létrehozására, Párizsban ( http://shenten.org ) , valamint a Yungdrung Bön hagyomány megőrzésére, kutatására, tanítására és gyakorlására.