Az Öt Elem Istennői

Az Öt Elem Khandrói. Az öt elem mindegyikét egy-egy khandróval (szkt. dákini), vagyis istennővel társítják. A khandrók képviselik minden egyes elem megvilágosodott aspektusát.

Az elemek alapvető szerepet játszanak számos ősi gyógyító és spirituális hagyományban. A tibeti hagyományok felismerték az öt elemet – a tér, a levegő, a tűz, a víz és a föld – mely létezik tiszta és tisztátalan formában is, és amiből összeáll minden létező jelenség. Az elemeknek nem csak fizikai tulajdonságai vannak, hanem alapvető energia formái is, melyek minden tapasztalásban – fizikai világunkban, testünkben, érzelmeinkben és tudatunkban – felkelnek.

A fent látható kép egy khandró gyakorlatot ábrázol, melyet „Az elemek visszaszerzésének” neveznek. A központi alak a tér fehér khandrója, a nagyszerű anya, melyből a többi elem keletkezik. Jobbkezében díszeket és ékszereket, balkezében pedig egy koponya-csészét tart, ami esszenciális nektárral van tele. A levegő (zöld) khandrója, a tűz (vörös) khandrója, a víz (kék) khandrója, és a föld (sárga) khandrója a központi alak körül helyezkedik el. Sok más minőség között, a tér elem khandrójával való kapcsolódás, összekapcsol minket a teresség minőségével, ami után elég térrel rendelkezünk az életünkhöz és tapasztalatainkhoz; a levegő khandrójával, rugalmasságot; a tűz khandrójával, örömöt és kreativitást; a víz khandrójával, nyugalmat és jóllétet; a föld khandrójával pedig stabilitást és megalapozottságot érhetünk el.