Az alvás jógája


Életünk egyharmadát alvással töltjük, vagyis átlagosan 20-25 évet. Évszázadokkal ezelőtt a tibeti jógik kifejlesztették az alvás jógájának gyakorlatát, hogy az öntudatlanság e sötét óráit a megvilágosodáshoz vezető ösvénnyé alakítsák. Az alvás jógája több, mint csupán egy éjszakai gyakorlat, ez egy erőteljes eszköz a felébredéshez. Segítségünkre van, hogy minden pillanatot integráljunk – az ébrenlétet, az alvást, a meditációt és még a halált is – az éber-tudatosság tiszta fényével.

A tiszta-fény alvás gyakorlatok az Anya tantrából származnak, ami a Bön tanítások egy igen fontos ciklusa. A tanítványok elsajátítják a test és a tudat számára legmegfelelőbb testhelyzetet - hogy felkészüljenek az alvásra és fenntartsák azt; a vizualizációs gyakorlatokat; valamint a fizikai gyakorlatokat, melyek segítik a meditatív éber-tudatosságot, azáltal, hogy eltávolítják a test az energia és a tudat akadályait. Az alvás jógájának elsődleges célja, ajtót nyitni a rigpa tiszta megtapasztalására – fényességes, nyitott éber-tudatosságra, mely a tudat igaz természete. Végsősoron, az alvás jógája segíteni tudja a gyakorlót, hogy elérje a végső megszabadulást a halál pillanatában.

Tenzin Wangyal Ripocse további részletekkel szolgál az alvás jógájáról Az álom és alvás tibeti jógája című könyvében (Bioenergetic Kiadó. Budapest, 2008.).

Az Alvás istennője