Álomjóga


Életünk egyharmadát, vagyis átlagosan 20-25 évet alvással töltünk. Az Álomjóga gyakorlata annak egy módja, hogy álmunkban felfedezzünk egy rejtett teret, melyben gyakorolhatjuk a meditációt - továbbá elősegíthetjük spirituális kibontakozásunkat. Sokan úgy gondolják: "Nekem nincs időm gyakorolni". Ám ha az alvást és az álmodást, mint a gyakorlás egy módját használjuk, sok-sok évet találunk, amit gyakorlásra fordíthatunk.

Tenzin Wangyal Rinpocse azt írja: "Ha nem tudjuk gyakorlásunkat átvinni az alvásba, ha minden éjszaka elveszítjük magunkat, milyen esélyünk lehet, hogy éberek leszünk, amikor a halál elérkezik? Nézzük meg álmaink tapasztalatát, hogy megtudjuk, miként fogunk boldogulni a halálban." A tibeti hagyományban, a tiszta álomra való képesség nem önmagunk végét jelenti, ez inkább további összefüggést nyújt, melyben sokkal jobban el tudunk köteleződni, és amelyben hatékonyabban tudunk gyakorolni, hogy elérjük a megszabadulást.

Nézzük meg Rinpocse álomjógáról való magyarázatát. (A magyar felirat elérésének módja: Bellítások/Feliratok/magyar-OceanOfWisdom.org)

Az Álomjógáról részletesebb ismeret Tenzin Wangyal Rinpocse Az álom és alvás tibeti jógája című könyvében található (Bioenergetic Kiadó. Budapest, 2008.)

Az Álom Istennője