A nagyszerű Bön mester, Drenpa Namkha gyakorlata


Személyes tanítás Menri Shedrup Khenpo Geshe Nyima Dhondup Rinpocsétől

átadással és meghatalmazással egybekötve


A Ligmincha Magyarország és a Jungdrung Ten Gye Dü De Bönpo Közösség közös szervezésében

Időpont: 2023. június 16. - 18.

Kedves Gyakorlótársak!

Abban a szerencsében van részünk, hogy a korábban meghirdetett, azonban elmaradt tanítást most megtarthatjuk és június 16-18. között vendégül láthatjuk Menri Shedrup Khenpo Geshe Nyima Dhondup Rinpocsét, az indiai Menri Kolostor Bön Dialektikus Iskola apátját. Rinpocse meghívásunkra Indiából érkezik Európába és Berlint, illetve Bécset követően Budapestre is ellátogat európai körútja során.

Mindenkit szeretettel várunk erre a különleges alkalomra, amelyen Rinpocse a nagyszerű bön dzogcsen mester, Drenpa Namkha egyik gyakorlatáról fog tanítást adni, illetve meghatalmazást ad a gyakorlathoz, valamint a DU TRI SZU mantrához, amely a három bön szívmantra egyike.

Drenpa Namkha a nyolcadik században született, Dél-Nyugat Tibetben, a szent Kajlás-hegy közelébe. Az egyik legkiemelkedőbb korai bön tanító volt, és a bön alapítójának, Tönpa Senrab emanációjának tekintik. Ő Cewang Rigdzin apja, akinek hosszúélet gyakorlatát Tenzin Wangyal Rinpocse, illetve Choekhortshang Rinpocse is tanította már Budapesten.

Az alábbiakban Rinpocse bevezetője olvasható a tanításról

Szem nélkül nem járhatunk, víz nélkül szomjan halunk, a sötétséget a nap nélkül nem űzhetjük el, az eső nem esik a felhők felgyülemlése nélkül. Ezekhez a példákhoz hasonlóan a tanítóhoz, lámához való őszinte odafordulás, ima hiányában nem kaphatjuk meg az áldást, és áldás nélkül nem lesz béke életünkben. A tudat békéjének hiányában számos külső és belső akadály merül fel. Ekkor a szerencsétlenség elér minket és az egész világot (az élő és élettelen univerzumot). Ha odaadással és megfelelően imádkozunk, megkaphatjuk a Láma áldását. Ha megkapjuk az áldást béke uralkodik majd mind az élő, mind az élettelen univerzumban. Szerencsében részesülünk mi és mások is, és a világ minden lénye boldog és békés lesz.

Bár sok mester létezett, de a nagyszerű mester, Drenpa Namkha összehasonlíthatatlanul nagy megvalósítást ért el mind közül. Ő nem csak egy kiemelkedő tudós, hanem egy úgynevezett Sziddha (megvalósított) is. Ő a dzogcsen (nagy tökéletesség) tanítás nagy mestere vagy ura, Tönpa Senrab tanításának lényegiségét képviseli.

Áldása kilencszeres erővel bír az ötszáz évig tartó hanyatló korszakban. Amennyiben megfelelően imádkozunk a világ békéssé válhat és mentes lesz a tűz, víz, szél és betegség, halál, veszély, háború félelmétől. Ezért aztán gyakoroljuk a nagyszerű mester, Drenpa Namkha meditációját és gyakorlatát!

A tanítóról

Menri Shedrup Khenpo Rinpoche

Menri Shedrup Khenpo Geshe Nyima Dhondup Rinpocse a Bön Dialektikus Iskola apátja az indiai Menri kolostorban Dolanjiban. 1978-ban született Delhiben, Indiában. A Tsering Dhondup nevet Tsondue Rinpocsétől, a XX. század egyik legkiemelkedőbb bön mesterétől kapta. A bön szútra, tantra, dzogcsen és a bön hagyomány öt fő- és melléktudományának több mint 15 éves tanulmányozása után 2006 tavaszán kapta meg a gese fokozatot. Rinpocse 2008-ban Menri Shedrup Lopon néven került trónra, a Menri kolostor Bön Dialektikus Iskolájának apátjaként, itt több mint 15 éve tanít

Rinpocse számos bön és buddhista konferencia meghívott előadója, illetve három könyv szerzője, amelyek a bön fő filozófiai tanításait tárgyalják, valamint több cikke jelent meg indiai Menri kolostor folyóiratában, a Bon-sGo-ban, valamint a tibeti Himalayan Bön weboldalon.

Emellett Rinpocse további feladatokat vállalt a Menri kolostor vezetőtestületének főtitkáraként, 2011 óta pedig a Menri hivatalos honlapjának, a -nak a vezetője. 2014-ben Tibetbe látogatott, hogy megáldja a bön követőket és gyakorlókat.

Az esemény helyszíne


 • A Tan Kapuja Buddhista Főiskola szertartásterme
 • Cím: 1098 Budapest, Börzsöny u. 11.
A tervezett program

Június 16. péntek
 • 18.00 - 20.00 Bevezető tanítás
Június 17. szombat
 • 10.00 - 11.15 Tanítás/gyakorlás
 • 11.15 - 11.45 Szünet
 • 11.45 - 13.00 Tanítás/gyakorlás
 • 13.00 - 15.00 Ebédszünet
 • 15.00 - 16.15 Tanítás/gyakorlás
 • 16.15 - 16.45 Szünet
 • 16.45 - 18.00 Tanítás/gyakorlás
Június 18. vasárnap
 • 10.00 - 11.15 Tanítás/gyakorlás
 • 11.15 - 11.45 Szünet
 • 11.45 - 13.00 Tanítás/gyakorlás
 • 13.00 - 15.00 Ebédszünet
 • 15.00 - 16.30 Átadás, meghatalmazás a gyakorlat végzéséhez, áldás