Lopön Sangye Tenzin Rinpocse
A kiváló Bön mester Lopön Sangye Tenzin Rinpocse (1917-1978lopön volt, vagyis Menri Kolostor (India) legfőbb tanára. Lopön Sangye Tenzin Rinpocse a Jyab 'Og családban született le, mely család igen nagy tiszteletnek örvendett a Bön hagyomány körében. Korai éveit Hor (tibet) nomád vidékén élte, tanulmányait a Gelugpa hagyomány Drepung Kolostorában, Lhásza közelében végezte, és tanításokat kapott a többi nagy tibeti iskola mestereitől is. A szútra, a tantra és a dzogcsen kiváló mesterévé vált. Lopön Sangye Tenzin Rinpocse teljesen egyszerű életet élt, sok időt töltött magányban, és ugyan nevét nem ismerték széles körben, csak a komoly meditációs gyakorlók; mégis, sokan tekintették nemzedéke legnagyobb tudósának.

 

Lopön Sangye Tenzin Rinpocse, Yongdzin Tenzin Namdak Rinpocse és Tenzin Wangyal Rinpocse tanára is volt, nagyon közvetlen, világos és szabatos tanítási stílusáról ismerték. Ő bátorította Yongdzin Rinpocsét, hogy hozza létre a dialektikus iskolát a Menri Kolostorban (Dolanji, India), ahol a szerzetesek intenzív tanulmányokat folytathatnak, hogy megszerezzék a gese fokozatot, amely egyenértékű a nyugati egyetemek filozófiai és metafizikai doktori fokozatával (Ph.D.).

 

Mint Tenzin Rinpocse első eredet mestere, Lopön Sangye Tenzin Rinpocse három éven keresztül tanította Tenzin Rinpocsét, formális dzogcsen tanításokat adott neki a Zsang Zsung Nyen Gyü - ből (Zsang Zsung Szóbeli Átadások). Néhány hónappal e tanítások befejezése és ezek újabb ciklusának kezdete után, Lopön Sangye Tenzin Rinpocse súlyosan megbetegedett, és megkérte Yongdzin Rinpocsét, vegye át a kolostorban betöltött lopön  szerepét.

 

Lopön Sangye Tenzin Rinpocse Dolanji-ban hunyt el 1977-ben, 67 éves korában. Halála után, kívánsága szerint, megtakarított pénzét használták fel a dialektikus iskola megalapítására.

 

Közel két évtizeddel később, 1995 augusztusában Geshe Tenzin Wangyal Rinpocse számos jelet és álmot tapasztalt, melyben Lopön Sangye Tenzin a következő megtestesüléséről (reinkarnációjáról) beszélt neki. Tenzin Rinpocse elmondta, hogy 1996 szeptemberében további jeleket és álmokat tapasztalt, hogy a kiváló mester reinkarnációja már megszületett Chihuahua-ban (Mexikó), Jorge és Caty Valles családjában. (Rinpocse 1995 szeptemberében a Valles család házában száll meg, mialatt tanításokat adott Mexikóban, és ekkor erős kapcsolatot érzett a családdal.) 1996 augusztusában, Caty Valles megszülte harmadik gyermekét, az ifjú Jorge René-t; Caty és mások álmai és tapasztalatai is alátámasztották Rinpocse tapasztalatait. Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima, a Bön Hagyomány akkori szellemi vezetője megerősítette ezt, amit saját álmaiból és egyéb jelekből kapott, mindez egyértelművé tette, hogy az ifjú Jorge René Lopön Sangye Tenzin Rinpocse újratestesülése.

 

Az 1990-es évek végén Tulku Jorge René-t trónra emelték a Menri Kolostorban. Jelenleg az ifjú tulku tanulmányait végzi és sok időt töltött Dolanji-ban, Őszentségével a 33. Menri Trizin-nel és jelenleg is sok időt tölt más tanítókkal.