facebook-32   youtube-32

ŐSZENTSÉGE A XIV. DALAI LÁMA ÜZENETE

 

"A bön hagyományt általában összekapcsolják a Zhang Zhung királysággal, mely a Kailash hegy környékén és Tibet nyugati részén létezett a hetedik században uralkodó Songtsen Gampo tibeti király idejéig. Mi, Tibetiek, tiszteljük a Bönt, mint őseink törzsgyökeres vallását és kulturális hagyományát, mely forrása és megtestesítője a tibeti életmód számos aspektusának. Mikor a buddhizmus a Hó Országába érkezett, a legtöbb tibeti buddhistává vált. Mindazonáltal, a Bön fennmaradt, és megtapasztalta a fejlődés szakaszát valamint az újraéledést; a tizenegyedik század óta, a kínai megszállásig az ország számos részén gyakorolták."

A bön tradíció örökül hagyta a jelen nemzedéknek a filozófia oktatásának és gyakorlatának, a kolostori fegyelemnek, a szertartásnak és a meditációnak erős örökségét. E hagyomány ösztönzi az irodalmi tanulmány, a vibráló vita és a személyes elmélkedés kombinálását.

A bön kolostorok, szerzeteseik és lámáik (tanítóik) ugyanannyit szenvedtek a zűrzavartól, miután a kínaiak megszállták Tibetet, mint buddhista honfitársaik. Egy maroknyi odaadó tanító volt felelős a bön gyakorlók spirituális és kulturális erőátadásának megőrzéséért és továbbadásáért.

Itt az indiai számkivetettségben, Dolanji-nál a hegyekben (Himachal Pradash) a Bön gyakorló közösség megalapozott egy bázist, ahol nagy erőfeszítéseket tettek a Bön gyakorlók életmódjának megőrzésére. Hasonlóan a négy Tibeti Buddhista hagyományhoz, a Bön gyakorló közösség követeket választ a Tibeti Emberek Képviselőinek Gyűléseire.

A központi bázis a Tashi Menri Ling Kolostor, ahol a fiatal szerzetesek megkapják a teljes hagyományos képzést. A nyelvtan, az orvostan, az asztrológia és a költészet órákon kívül modern képzésben is részesülnek. Saját szememmel láttam, hogy a diákok jó lehetőségeket kapnak tanulmányaik folytatására és a szerzetesek jó nevelésben részesülnek. Ezért bármely támogatást szívesen fogadok, hogy továbbíthassam a kolostornak."

-Őszentsége a XIV. Dalai Láma