facebook-32   youtube-32

 

A Bön hagyomány szerint, eredete sok ezer évvel Sákjamuni Buddha születése előtti időkre tehető, mikor Tönpa Shenrab Miwocse Buddha ebbe a világba látogatott, és Olmo Lungring földjén kifejtette tanításait. "Ol" jelentése: nem született; "mo" jelentése: nem szűnő; "lung" Tönpa Shenrab prófétikus szavai; és a "ring": örök érvényű együttérzése. Több mai tudós, Olmo Lungring-et Zhang Zhung-gal azonosítja, ez a vidék a Kailash hegy körül terül el, Nyugat-Tibetben, mely a tibeti civilizáció bölcsője volt.

Tonpa Shenrab 3

Tonpa Shenrab három, egymást követő ciklusban adott tanításokat. Először "A Bön Kilenc Útját" tanította; majd "A Bön Négy Kapuját", az "Ötödiket", és a Kincsestárat"; majd végül feltárta a "Külső-, Belső-, és Titkos Fogadalmakat". E harmadik ciklusban a "Külső" a lemondás, vagyis a szútra tanítások ciklusa; a "Belső" az átalakítás vagyis a tantrikus tanítások ciklusa; a "Titkos" az önfelszabadítás vagyis a dzogcsen tanítások ösvénye. A szútra, tantra és dzogcsen felosztás a Tibeti Buddhizmus Nyingma iskolájában is megtalálható.

A Bön követői szóbeli tanításokat és átadásokat kapnak, olyan tanítóktól, akiknek hagyományvonala az ősi időktől napjainkig töretlen. Ezenkívül a  szentiratok legnagyobb részét is sikerült megőrizni. S bár a modern Bön sok hasonlóságot mutat a Tibeti Buddhizmussal, a Bön őrzi a buddhizmus előtti gyökerek gazdagságát és színességét.

Nemrégiben még a Bön ősi tanításait  a különböző generációk néhány gyakorlója kaphatta csak meg. Ma a lámák révén a Bön gazdag spirituális hagyománya és gyakorlatai eljutnak a szerencsés nyugati tanítványokhoz.

 

  hh lungtok tempai nyima lg                              ytn gompa hat smile lg

 

Őszentsége Lungtok Tenpai Nyima Rinpócse a 33. Menri Apát, és Yongdzin Tenzin Namdak Rinpócse a Bön hagyomány legmagasabb rendű tanítója fáradhatatlan munkájának eredményeképpen két új kolostor épült Tibeten kívül. A Tashi Menri Ling Kolostort 1405-ben építették fel először Tibetben, amit az indiai Dolanji-ban építettek újjá. Ugyanígy a Triten Norbutse Kolostort először Tibetben, a 14. században építették fel, majd a nepáli Kathmandu-ban építették újjá.

Mindkét kolostorban olyan felsőoktatási intézmények működnek, melyekben el lehet érni a geshe (doktori) fokozatot. A Menri Kolostorban nyolc osztályos általános iskola, és árvaház működik, több mint 150 fiú és lány részére. Mindkét kolostor a Bön kultúra, tudás és együttérzés működésben lévő forrásaként szolgál.

 

Film magyar felirattal a Bön történetéről:  https://youtu.be/GNLGUaIp9OY